Puhutaanko koiraa?

Koira on erityisen upea eläin siksi, että se on hyvin samantyyppinen yhteisöeläin kuin ihminenkin. Koiran hyvinvoinnille on ratkaisevan tärkeää saada elää yhteisössä, jossa kaikki toimivat loogisesti ja reilusti. Vaikka omistajalla olisi siihen suuri tahto ja kova yritys, menevät asiat toisinaan metsään ihan vain siitä syystä, että koiran ja omistajan välinen kommunikointi ei toimi.

Koira ei voi koskaan oppia puhumaan ihmistä, mutta ihminen voi opetella puhumaan koiraa!

Vetääkö koirasi remmissä, rähjääkö se vastaantuleville koirille, sinkoileeko se autojen tai polkupyörien perään? Epäröitkö pitää koiraasi vapaana, koska et luota luoksetulokutsun tottelemiseen? Tai oletko kenties ihmetellyt, miksi ryhmätreeneissä ja halliympäristössä kaikki sujuu loistavasti, mutta päivittäisillä lenkeillä remmin päässä on kuin eri koira?

Arkipäivän lenkkeily ja ihmisten ilmoilla kulkeminen ovat yleisimpiä tilanteita, joissa koiran käytös aiheuttaa omistajalle harmaita hiuksia. Toisinaan käytösongelmiin liittyy myös yksinolo- ja sisäsiisteysvaikeuksia, kodin irtaimiston tuhoamista tai ihmisiin kohdistuvaa aggressiivisuutta.

Koiran ongelmallinen käytös johtuu lähes poikkeuksetta ihmisestä ja siitä, mitä ihminen on omalla toiminnallaan ja käytöksellään koiralle viestittänyt. Laumalan käytöskoulutuksen ytimenä on hyvän suhteen ja toimivan kommunikoinnin rakentaminen omistajan ja koiran välille.

Hyvä suhde ei synny tempuista ja työtehtävistä saatujen namien tai lelupalkan kautta, vaikka niilläkin toki oma mukava paikkansa koiran elämässä on. Hyvä suhde ei missään nimessä myöskään rakennu koiran satuttamisen, alistamisen tai epäreilun pomottamisen kautta.

Hyvä suhde rakentuu kommunikoimalla koiran kanssa niin, että koira ymmärtää omistajaa ja omistaja koiraansa. Omistajan velvollisuutena on asettaa koiralle turvaa tuovat kielletyn ja sallitun toiminnan rajat. Hyvään suhteeseen kuuluu molemminpuolinen kunnioitus, jossa asioiden määrittelijänä on ihminen.

Laumalan käytöskoulutuksessa jokaiselle koiralle tehdään ennen koulutuksen aloittamista Pertti Vilanderin kehittämä käytöstesti, jolla saadaan selville tärkeää tietoa koiran luonneominaisuuksista. Testi kertoo paljon myös koiran ja omistajan välisestä suhteesta. Jokainen ongelmakoirakoulutus suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti kyseisen testin sekä omistajan kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Kaikki käytöskoulutukset järjestetään yksityistunteina, joiden sisältö on räätälöity yksilöllisesti kyseisen koiran tarpeiden mukaan.

Jokaisen käytöskoulutuksen tärkeimpänä tavoitteena on, että omistajien toiveiden mukainen selvä muutos koiran ongelmallisessa käyttäytymisessä saadaan aikaan ripeästi ja tehokkaasti, ilman kymmeniä turhia ja tuloksettomia koulutuskäyntejä.