Usein kysyttyä

05.07.2025

Etenkin kesän sesonkiaikaan, kun hoitopaikkoja tiedustellaan paljon, tulee vastaan asioita joita lähes kaikki uudet asiakkaat kysyvät. Siksipä tässä koottuna lista, joka uusien asiakkaiden kannattaa käydä läpi.

Kuinka ja kuinka paljon hoitokoirat ulkoilevat?
- Pääsääntöisesti ulkoilut hoidetaan vapaana aidatulla, noin 3000m2 pihalla. Jokainen koira ulkoilee valvottuna omalla vuorollaan, ja ulkoilut ovat mahdollisimman pitkiä. Useimmiten päivän ulkoilurytmi on se, että aikaisin aamulla (n. klo 5-6) tehdään ensimmäinen nopea pikapissakierros kaikille koirille. Tämä siksi, ettei yhdenkään koiran tarvitse joutua odottamaan aamun ensimmäistä ulkoiluaan liian pitkään ja kovassa hädässä. Heti pikakierroksen jälkeen aloitetaan pidemmät ulkoilut yksi koira (tai huone) kerrallaan. Ajallinen kesto on vähintään 30 min. / ulkoilu / koira. Aina päivärytmin ja koiramäärän salliessa ulkoilut venytetään tätäkin pidemmiksi, mutta 30 minuuttia (per ulkoilu per koira) on laskennallinen minimi. Tällaisia pidempiä ulkoiluja tehdään päivässä kolme. Sää, koiran terveystilanne ym. asiat tietenkin vaikuttavat ulkoiluihin. Sokerista tehdyt koirat eivät joudu seisomaan kaatosateessa, iäkkäät koirat saavat pitkien ulkoilujen sijaan halutessaan nukkua sisällä, toipilaat ja potilaat kävelytetään rauhallisesti remmissä jne.

Koirani ei tule toimeen muiden urosten (tai narttujen, tai tiettyjen rotujen jne...) kanssa. Onko tämä ongelma?
- Ei ole. Meillä toisilleen vieraat koirat eivät koskaan ole tekemisissä keskenään, eivätkä edes näköyhteydessä toisiinsa. Nettisivuillamme on kuvia, joissa on useita koiria yhdessä, mutta kuvien koirat ovat joko samaa laumaa taikka muutoin entuudestaan tuttuja keskenään.

Koirani on aggressiivinen / varautunut / epäluuloinen / pelokas vieraita ihmisiä kohtaan. Voiko se silti tulla teille hoitoon?
- Tällaiset asiat pohditaan aina tapauskohtaisesti ja käydään omistajan kanssa koiran käytöksen yksityiskohdat tarkemmin läpi. Yleensä tällaistenkin koirien hoito meillä onnistuu. Joidenkin koirien kohdalla kuitenkin paras hoitola on sellainen, jossa ulkoilut tapahtuvat ns. omasta luukusta, eikä suoraa kontaktia vieraaseen ihmiseen ole.

Koirani on laumanvartijarotuinen (tai se on rotusekoitus jossa on kaukasiankoiraa / maremmanoa / tiibetinmastiffia / pyreneittenkoiraa jne. muuta laumanvartijaa).
- Siinä tapauksessa emme valitettavasti voi ottaa koiraanne hoitoon. Laumanvartijat voivat olla kotona mitä mukavimpia nallekarhuja, mutta vieraassa ympäristössä ne saattavat ottaa omasta huoneestaan vartioitavan reviirin. Arjessamme myöskään ei ole toivottavaa, että joku koira reagoi erittäin voimakkaasti kaikkiin muihin pihalla ja talossa liikkuviin ihmisiin, autoihin ja koiriin. Vaikka näköyhteyttä häiriöihin ei ole, laukaisevat usein jo pelkät äänet joissain koirissa vahvan reviiripuolustuksen. Tällainen laumanvartijoille tyypillinen käytös hankaloittaa työtämme huomattavasti. Niin upeita koiria kuin ne omassa tarkoituksessaan ja roolissaan ovatkin!

Koirani syö aamuisin klo 7.15 ja iltaisin klo 20.30 ja se ulkoilee klo 7.30, klo 16.15 ja klo 20.45. Päivän aikana sisällä sitä vähintään kahdesti leikitetään pallolla tai piilotellaan sille nameja. Voitteko toteuttaa tämän?
- Emme voi. Työn yleisen sujuvuuden vuoksi meillä koirat joutuvat mukautumaan talon omaan rytmiin ja kellonaikoihin, sekä siihen että jokainen koira saa omat asiansa omalla vuorollaan. Poikkeuksena tähän ovat esim. diabeetikot, joille insuliinipistokset toki annetaan tarkasti sovittuna kellonaikana. Sisällä emme leikitä emmekä aktivoi koiria; noudatamme toimintaperiaatetta "ulkona aktivoidutaan, sisällä levätään ja sulatellaan ruokaa". Kun kukaan koirista ei riehu eikä leiki sisällä, antaa se rauhan ja mahdollisuuden lepoon myös muille koirille. Runsaan ulkoilun ansiosta aktivointi toteutuu, ja sisälläollessaan koirat lähinnä nukkuvat. Meillä onkin aina hiljaista, eivätkä koirat riehu, leiki, hauku tai vingu sisällä.

Voitteko leikata koirani kynnet tai trimmata / harjata sen turkin?
- Emme tarjoa erillisiä lisäpalveluja, vaan käytämme aikamme mahdollisimman laadukkaaseen perushoitoon. Pitkillä (useiden viikkojen) hoitojaksoilla olevien koirien kynnet voidaan pyynnöstä hoidon aikana toki leikata, samoin turkkiin tulevat takut selvittää, mutta varsinaisiin palveluihimme eivät kynsien ja turkkien huollot kuulu.

Voiko teille tulla tutustumaan ennen hoitoa?
- Tutustumiskäyntejä emme enää nykyisin järjestä. Tämä siksi, että haluamme keskittää kaiken aikamme varsinaiseen työhön, toisin sanoen paikalla olevien hoitokoirien hyvinvoinnista huolehtimiseen. Runsaat pitkät ulkoilut, koulutukset, ruokinnat, siivoukset, lääkinnät, hoitokoirien tuonnit ja luovutukset ym. välttämättömät työt jo pelkästään venyttävät päivittäisen työajan 14-16h mittaiseksi. "Parhaimmillaan" tutustumiskäynnit ovat vieneet työaikaa päivästä useita tunteja, mikä on valtavan iso lovi paikalla olevien koirien päivärytmiin ja suoraan poissa näihin koiriin käytetystä ajasta. Koiran hoitoontuloon ja hoidosta hakuun varataan aina reilusti (30min.) aikaa, joten kuulumiset ja muut tärkeät asiat ehtii jutella tässä yhteydessä.

Mitä koiralle mukaan hoitoon?
- Omat ruuat ja talutusvälineet riittävät. Myös oman pedin tai makuualustan voi halutessaan tuoda. Ruoka- ja juomakuppeja ei tarvita, koirien omat kupit menevät tiskissä vain keskenään sekaisin. Leluja ei tarvita eikä niitä jätetä koirien huoneisiin tukehtumisriskin vuoksi. Puruluita voi tuoda ja niitä annamme koirien syödä valvotusti.

Missä te olette ja miten teille tullaan?
- Sijaitsemme Lopen Läyliäisissä, ajo-ohjeet ja osoitteen annamme aina siinä yhteydessä kun hoitoontulon tai koulutuskäynnin päivämäärä ja kellonaika on sovittu. Hoitokoirien tulot ja haut meillä sijoitetaan kellonaikavälille 7-21 ja jokaisen asiakkaan kanssa kellonajat sovitaan etukäteen. Toivomme sovituista kellonajoista kiinni pitämistä, jotta saamme päivän työt sekä muut asiakastapaamiset hoidettua sujuvasti.